Soupe carotte, orange, gingembre – Carrot soup with orange and ginger

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Le lundi soir c’est toujours la course, car mon fils a entraînement de hockey jusqu’à 20h. Alors le temps de retirer tout l’équipement, de rentrer à la maison, de prendre une douche, il est bien rare de dîner avant 20h45.  Du coup, une petite soupe préparée à l’avance, c’est bien pratique. En plus, ça tombe bien, les températures commencent à descendre…

PS: Finalement pas si pratique que ça … Petit Loulou n’a pas apprécié le gingembre, du coup j’ai dû réchauffer des pâtes! Ah… ces enfants… Par contre, Laurent et moi avons bien aimé.

INGREDIENTS:
2 pommes de terre
5-6 carottes
le jus d’une orange (+ son zeste, si l’orange est bio)
un morceau d’oignon
bouillon de volaille ou de légumes (bouillon cube ou autre…), ou eau
1 branchette de romarin haché finement
cumin (1/2 cuillère à café environ)
gingembre frais râpé (1 cuillère à café ou plus, selon votre goût)
poivre
sel (pas nécessaire si votre bouillon est déjà salé)

REALISATION:
Mettez tous les légumes coupés en morceaux dans la cocotte minute, ainsi que le romarin haché très fin, le bouillon ou l’eau. Faites cuire 12 min après la rotation de la soupape.
Mixez la soupe au robot plongeant.
Ajoutez , le jus d’orange, le zeste, les épices (cumin, gingembre), salez, poivrez à votre goût.
Remettez à mijoter une dizaine de minutes.
C’est prêt.

NB: Quand je fais une soupe rapide comme celle-ci, je ne mesure pas les quantités. A vous d’adapter le volume d’eau ou de bouillon en fonction de la consistance que vous aimez, et les épices en fonction de votre goût.


On Mondays evenings our family schedule is always tight, because my son goes for hockey practice until 8:00pm. Then he needs to change (and it takes quite some time to get undressed when you wear hockey gear!),  we drive back home, he takes a shower: with such a schedule, we rarely have dinner before 8:45 pm.
This is why I find very convenient to prepare a soup for Monday dinners, as I can cook it ahead in the afternoon. Besides,  the temperatures are finally cooling down, so it is a perfect weather for a soup!

PS: Not so convenient after all… My son did not appreciate the subtle ginger taste and I had to make pasta for him!  … On the other hand, Laurent and I liked this soup very much.

INGREDIENTS:
2 potatoes
5-6 carrots
the juice of one orange, (+ its grated peel, if your orange is organic)
a slice of onion
chicken or vegetable broth, or water
1 twig of rosemary, chopped finely
cumin powder (1/2 tsp approximately)
freshly grated ginger (1tsp or more, according to your taste)
pepper
salt (not necessary if your broth is already salted)

DIRECTIONS:
Put all the vegetables cut in pieces in the pressure cooker, as well as the chopped rosemary and the broth (or the water). Cook for 12 min after the rotation of the valve.
Mix the soup with a plunging mixer.
Add the orange juice, the grated orange peel, spices (cumin, ginger), salt, pepper to your taste.
Simmer for 10 more minutes.
It is ready.

Note: When I prepare a quick soup such as this one, I do not measure quantities, I just throw ingredients in my pressure cooker. So, it’s up to you to modify the volume of water or broth according to the thickness you like, and use spices according to your taste.



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