Clafoutis aux clémentines et fleur d’oranger – Clafoutis with clementines and orange blossom
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Même si la météo ne nous le fait pas encore savoir, l’hiver approche: les premières clémentines sont apparues sur les étals. Ici, les clémentines sont presque toujours vendues en filet de plusieurs livres. Pour une petite famille comme la mienne, cela fait trop de fruits en même temps. A part faire du jus, avez-vous des idées ou des recettes utilisant des clémentines?
Voici donc ma seule recette utilisant des clémentines. Vous allez aimer l’association de saveurs clémentines et fleur d’oranger.
C’est une recette que je fais depuis longtemps, et qui si j’en crois le papier journal jauni que j’ai entre les mains, a dû être découpée dans le journal “L’Yonne Républicaine”, peut être à l’époque où j’habitais encore chez mes parents!
INGREDIENTS:
5 -6 clémentines, ou plus
5 oeufs
100g de sucre de canne
30g de miel
150g de farine
une pincée de sel
150g de yaourt Grec (à Houston, j’utilise la marque Fage, 0 %)
1,5g de levure chimique
1CàS de fleur d’oranger
INSTRUCTIONS:
Faites fondre le miel, puis mélangez-le aux oeufs. Ajoutez le sucre, le sel et fouettez le tout. Incorporez ensuite la farine tamisée et la levure et fouettez à nouveau(en fait je suis feignante et je ne tamise pas: j’utilise mon Kitchen Aid avec la feuille et j’arrive ainsi à me débarrasser des éventuels grumeaux!).
Terminez en ajoutant la fleur d’oranger, mélangez bien.
Versez la pâte dans un plat beurré allant au four. (Même beurré, ça colle! la recette d’origine recommande de chemiser le plat avec du papier cuisson, il faudra que j’essaie…)
Ajoutez les quartiers de clémentines.
Mettez au four à 180 C / 360F pour 45 min.
Even if the temperatures are still warm, winter is coming: the first clementines appeared on the shelves. Here in Texas, clementines are usually sold in bulk (4 or 5 lbs at a time) . For a small family like mine, it is just too much fruits at the same time. If you don’t eat them raw, or make juice, what can you do with clementines? If you have ideas and recipes, please share with me!
Here comes my only recipe including clementines. You will love the association of flavors: clementines and orange blossom.
This is a recipe I discovered a long time ago. I still have the yellowed newspaper recipe, which I most likely cut out from the newspaper “L’ Yonne Républicaine”, when I still lived at my parent’s.
This is a recipe I discovered a long time ago. I still have the yellowed newspaper recipe, which I most likely cut out from the newspaper “L’ Yonne Républicaine”, when I still lived at my parent’s.
Enjoy!
INGREDIENTS:
5-6 clémentines or more
5 eggs
1/4 cup + 3Tbs cane sugar
1/8 cup honey (or a bit less)
1 cup of flour
a pinch of salt
3 Oz Greek Yogourt (I used the brand “Fage”, 0% fat)
1/2 tsp baking powder
1Tbs orange blossom water
DIRECTIONS:
Melt the honey, then mix it with the eggs. Add the sugar and a pinch of salt, mix. Incorporate the sifted flour and the baking powder and mix again (in fact I am lazy and I don’t sift the flour: instead I use my Kitchen Aid with the sheet to get rid of flour lumps!)
Finally add the orange blossom water, mix thoroughly.
Butter a dish which can be used in the oven and pour the batter in it. (Even if the dish is buttered the batter will stick to it. The recipe recommended to line the dish with baking paper, maybe I should try…)
Add the pieces of clementine.
Put in the oven at 360F/180 C for 45 min.
Finally add the orange blossom water, mix thoroughly.
Butter a dish which can be used in the oven and pour the batter in it. (Even if the dish is buttered the batter will stick to it. The recipe recommended to line the dish with baking paper, maybe I should try…)
Add the pieces of clementine.
Put in the oven at 360F/180 C for 45 min.