Emincée de feuilles de chou-fleur, assaisonnement d’inspiration asiatique
Shredded cauliflower leaves, Asian style
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Coronavirus – Confinement jour 11 – Toujours dans l’esprit “on sort faire ses courses le moins possible”, j’ai décidé de cuisiner pour ma petite famille les feuilles bien vertes qui entouraient le chou-fleur mangé hier en gratin. (les grosses tiges sont, elles, parties au congélateur pour attendre leur heure… elles finiront en soupe …)
Afin de donner un peu de “corps” à ce plat très facile et rapide à préparer, je l’ai accompagné de riz et d’un reste de paneer que j’ai fait frire à la poêle séparément et ajouté au moment de servir. (NB: le paneer est un fromage indien, on fait le tour du monde avec ce repas!) . Honnêtement c’était délicieux, la consistance est très agréable grâce au croquant apporté par les côtes. Pour ceux qui n’aiment pas trop le chou-fleur, son goût se fait très, très discret: il suffit de ne pas dire à vos convives quelle verdure ils mangent!
INGREDIENTS (pour 2 personnes, en accompagnement):
- Les feuilles bien tendres d’un gros chou-fleur
- 1 gousse d’ail pressée
- 2 cm de gingembre râpé
- 1 ou 2 CàS de Nuoc Mam (sauce de poisson) ou éventuellement de la sauce soja
- 1 CàS d’huile neutre
- Feuilles de coriandre émincées.
INSTRUCTIONS:
- Emincez les feuilles de chou-fleur (émincez très finement les côtes blanches de chaque feuille)
- Faites chauffer l’huile dans un wok ou une sauteuse
- Faites revenir l’ail et le gingembre rapidement, puis ajoutez le chou-fleur émincé.
- Mélangez régulièrement, puis après 2-3 minutes ajoutez le Nuoc Mam. Laissez cuire encore quelques minutes (goûtez pour vérifier la cuisson des côtes qui doivent rester croquantes mais pas dures).
- Au moment de servir, parsemez de feuilles de coriandre.
Coronavirus Lockdown day 11 – Still in the spirit of “going out to shop as little as possible”, I decided to feed the green leaves that surrounded a cauliflower to my little family. (The cauliflower head went into a “gratin” eaten the day before and the big stems are in the freezer, waiting for their time… they will end up in a soup…)
This side dish was very easy and fast to prepare, I accompanied it with rice and a rest of paneer that I fried separately in the skillet and added just before serving. (NB: the paneer is an Indian cheese, food make us travel around the world!). Honestly it was delicious, the consistency is very pleasant thanks to the crunch brought by the ribs. For those who don’t like cauliflower too much, its taste is very, very discreet: just don’t tell your guests what greens they eat!
INGREDIENTS (2 servings, as a side dish):
- The tender leaves of a large cauliflower
- 1 clove garlic, crushed
- 2 cm grated ginger
- 1 or 2 tablespoons of Nuoc Mam (fish sauce) or possibly soy sauce
- 1 TBS oil (with a neutral taste)
- chopped coriander leaves.
DIRECTIONS:
- Shred the cauliflower leaves (slice really thinly the white ribs).
- Heat the oil in a wok or sauté pan.
- Sauté the garlic and ginger quickly, then add the shredded cauliflower.
- Mix regularly, then after 2-3 minutes add the Nuoc Mam. Cook for a few more minutes (taste to check that the white parts are still a bit crunchy but not undercooked).
- Just before serving, sprinkle with cilantro leaves.
Hi Magali, looks healthy and delicious. Wish I had seen this yesterday when I used my cauliflower in an Indian recipe I tried. It seemed such a waste to throw the leaves away, but now i can try this. Thanks.
Hi Julie! Hope you and family are doing good. Take care, stay in your nice home as much as you can, and eat cauliflower leaves :+). Cheers,