Pommes au four façon Julie – Oven baked apples, Julie’s style

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Voilà une recette qui a un goût d’enfance… Ma grand-mère me faisait souvent des pommes au four, bien beurrées et sucrées. Julie, elle, les parfume avec de la confiture. Excellent aussi, et si facile:

INGREDIENTS: (pour 4 personnes):

  • 4 belles pommes à cuire (Golden, Pink Lady…).  Quelle sorte de pommes choisir?
    ou 4 belles poires
  • 8 càc de confiture (par exemple fruits rouges, fruits des bois…)
  • eau bouillante
  • facultatif: glace vanille

METHODE:

Préchauffez le four à 375F (190C). Lavez et essuyez les fruits. Avec un couteau pointu, ou un évide-pomme, retirez le coeur des fruits, en laissant si possible le fond du fruit intact.  Le trou doit faire environ 2 cm de diamètre.
Disposez les fruits dans un plat allant au four, et remplissez le coeur de confiture (si vous avez complètement évidé les fruits, choisissez une confiture suffisamment épaisse, qui ne coulera pas au fond du plat!)
Versez un fond d’eau bouillante dans le plat de cuisson et enfournez pour 30 à 45 min. Les pommes ou poires doivent être cuites à point: tendres mais pas réduites en purée.
Sortez le plat du four et servez de préférence tiède, accompagné éventuellement d’une boule de glace vanille, ou une petite meringue.

Merci à Julie pour cette délicieuse recette qui vous laissera du temps libre. D’ailleurs, vous devriez profitez des 30 min de cuisson pour vous évader et découvrir les Etats-Unis d’un oeil taquin en visitant son blog: http://citytrotteuse.com


Here is a recipe which has a taste of childhood… My grandmother often baked apples in the oven, buttered and sweetened with caster sugar. Julie, has a different way to make such a dessert, replacing butter and sugar with with some jam. Excellent also, and so easy:
INGREDIENT (4 servings):
  • 4 large tasty baking apples, such as Golden Delicious,  or  4 pears  
  • 8 teaspoon jam ( for example strawberry or other red fruits jam, or fruits of the forest jam) 
  • 3/4 cup boiling water
  • optional: Vanilla ice cream

DIRECTIONS:

Preheat your oven to 375°F (190°C). Rinse and dry the apples and pears. Using a sharp paring knife or an apple corer, cut out the cores, leaving the bottom 1/2 inch of the apples and pears intact. Cut the holes so that they are an inch or so wide.
Put the apples and the pears in a baking dish and stuff each of them with  jam. (If you completely hollowed out the fruits, choose a thick enough jam, which will not flow into the dish!)
Pour the boiling water into the bottom of the baking dish.
Bake at 375°F (190°C) for 30 to 45 minutes, until the apples and pears are cooked through and tender, but not overcooked and mushy.
When done, remove the apples and pears from the oven.
I love this dish best when still warm, with a side of vanilla ice cream or a small meringue.

Thank you to Julie for this delicious recipe. So quick and easy to prepare that you will have some free time on your hands! If you read French, take advantage of the 30min of baking time to visit her blog  http://citytrotteuse.com, where you will discover the United States through her teasing eye.



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